Thursday, 17 March 2011

Igt NOKIA je boleh Upgrade ? Sony Ericsson pun boleh Laa . .

  k790i / k800i dan k810i



  • ini adalah PROJEK MENAIK TARAF KAMERA TELEFON NOKIA SONY SAHAJA !

Kepada para pengguna SE k790, k800, dan k810 . Hari ni aku nak ajar korg care2 untuk mengupgradekan camera fon korg . Upgrade ni hanya effect pada video recording fps , kualiti serta size nya .
Disini aku ada sertakan perbezaan kualiti video k800i sebelum di-upgrade dan k800i setelah diupgrade . .
Saksikan . . video ini


Bagaimana nak upgrade fon tu ? ?
Cara2 nye ? Mudah Sahaje . mula2 Download SE USB FLASH DRIVER dan install ikut spesification pc korg . kemudian korg boleh pilih ssame ade nak ikut video( XS++) tu punya tutorial ataupun cara aku (FAR Manager ) sendiri . Kalau korg lebih gemar menggunakan FAR Manager sila download FAR Manager SEFP 32Bit Disini . ( Klik pada perkataan yg dihighlight tu ) . Lepas Setel download . bukak Far.exe

FAR Manager SEFP 32bit.rar --> Far Manager SEFP2 32Bit --> Far.exe

Setelah itu . korg akn nmpk mcm ni . .


tekan ALT+F1 untuk teruskan dan beginilah rupenye nanti . .


tekan ' 0 ' utk SEFP2 dan kemudian tekan ' Connect '
Ikut arahan yg ditetapkan . jgn main sambung fon kat wayar USB sesuke hati saje . nnti xjadi
Contohnya :
video

Off kan fon korg . biarkn selame 5 saat . kemudian tekan butang ' c ' dan jgn lepaskan . sambungkan ke pc korg menggunakan USB Cable . .
Setelah disambungkan . tunggu sehinnga ad respon pada FAR Manager tu ..


Kemudian dye akn minx korg tukar certificate dari RED ke BROWN . . tukarkan aje dgn menekan OK
setelah siap . korg akn nmpk ada ' ifs ' , ' card ' , ' tpa ' dan sbginye . .
masuk ke

ifs --> setting --> camera

dan pastekan file ini --> camdriver0.dat <-- Klik disini untuk Download
replace aje camdriver0.dat yang lama tu dgn camdrivero.dat yang ni . .
setelah setel . tekan ( F10 ) untuk Quit . . dan kemudain , on kan phone korg

* Sekiranya fon korg tak hidup . check baterinya ( maybe dah low ) atau tanggalkan baterinya selama 5 saat dan kemudian pasangkannya balik dan on kan fon korg
* Test video camera korg dan insya-Allah korg akan nampak perubahan kualitinya setelah file yang dirakam tu telah di saved . .

Ape yang berubah ? ?
* fps kamera korg akn bertambah dari 15fps/sec. kepada 25fps/sec.
* size video korg juga akan meningkat ( 1 min. = 4MB ) [ Anggaran Purata Sahaja ]
   sedangkan size recording yang asal hanya ( 1 min = 1MB ) [ Anggaran Purata Sahaja ]

Berita baik kepada para-pengguna yang menggunakan fon yang sama dgn aku ( w995 )
Korg tau tak bahawa kamera korg boleh di-upgrade lagi ?
Aku hanya menggunakan driver RODRIGUEZ HDX 3.0 ( Klik pada nama driver disebelah untuk Download )

Ape kelebihan driver ini ?
Disini aku tunjukkan contoh gamba sebelom fon aku diupgrade . .




Dan ni hasilnya setelah kamera itu diupgrade :





Cara-caranya : Sama seperti mengupgrade k800i diatas . tetapi w995 tidak boleh mggunakan XS++ . w995 hanya boleh diupgrade menggunakan Far Manager sebab w995  merupakan fon SE platform A2 DB3210
untuk mendapatkan keterangan lebih lanjut tentang dimana hendak pastekan file Camdriver0.dat ini . sila bace INFO.txt didalam file RODRIGUEZ HDX 3.0

Spesifikasi Camdriver ini :
Gambar yang diambil menggunakan resolusi 8.1 MP  mampu mencecah sehingga 5MB !
manakala yang menggunakan resolusi 5 MP mampu mencecah sehingga 2MB !
2 MP pula mampu mencecah sehingga 1.5MB !
dan VGA (640x480) pula mampu mencecah sehingga 200kb

* Tiada function ' Automatic Flashlight ' di driver ini . Hanya teradpat function 'On Flash' dan 'Off Flash'       sahaja
* Function 'Night Mode' dalam video recording juga telah diganti dengan function 'CIF (352x288 & 25fps) Recording Resolution' . Sekiranya function ini dihidupkan . w995 akan merakam video resolusi 352x288 px dengan kelajuan 25fps/sec. dan sekiranya dimatikan . w995 akan merakam video seperti biasa iaitu 320x240 px dengan kelajuan 30fps/sec.
* Kawalan ISO dengan hanya menggunakan butang kiri untuk mengurangkan ISO dan butang kanan untuk menambahkan ISO . ISO pada 0.0 ialah ISO 200
* Sekiranya korg menggantikan file en.lng yang baru ini dengan yang lama . Label kamera pada menu w995 korg akan bertukar kepada Cyber-Shot

Itu je function yang boleh aku jelaskan . Sebenarnya banyak lagi . Tapi aku cerita sikit2 dulu sebagai pengenalan kepada korg

Selamat Mencuba !

* Sekiranya korg masih blur dengan instruction tu . korg boleh layari Youtube untuk Tutorial 

sebarang pertanyaan sila hubungi aku di Facebook / Myspace sahaja  

1 comment:

  1. salam bro..cmne yea nk install usb flash driver..bykx da aku try xjdi..fb bro name pe..

    ReplyDelete