Thursday, 17 March 2011

Igt NOKIA je boleh Upgrade ? Sony Ericsson pun boleh Laa . .

  k790i / k800i dan k810i



  • ini adalah PROJEK MENAIK TARAF KAMERA TELEFON NOKIA SONY SAHAJA !

Kepada para pengguna SE k790, k800, dan k810 . Hari ni aku nak ajar korg care2 untuk mengupgradekan camera fon korg . Upgrade ni hanya effect pada video recording fps , kualiti serta size nya .
Disini aku ada sertakan perbezaan kualiti video k800i sebelum di-upgrade dan k800i setelah diupgrade . .
Saksikan . . video ini


Bagaimana nak upgrade fon tu ? ?
Cara2 nye ? Mudah Sahaje . mula2 Download SE USB FLASH DRIVER dan install ikut spesification pc korg . kemudian korg boleh pilih ssame ade nak ikut video( XS++) tu punya tutorial ataupun cara aku (FAR Manager ) sendiri . Kalau korg lebih gemar menggunakan FAR Manager sila download FAR Manager SEFP 32Bit Disini . ( Klik pada perkataan yg dihighlight tu ) . Lepas Setel download . bukak Far.exe

FAR Manager SEFP 32bit.rar --> Far Manager SEFP2 32Bit --> Far.exe

Setelah itu . korg akn nmpk mcm ni . .


tekan ALT+F1 untuk teruskan dan beginilah rupenye nanti . .


tekan ' 0 ' utk SEFP2 dan kemudian tekan ' Connect '
Ikut arahan yg ditetapkan . jgn main sambung fon kat wayar USB sesuke hati saje . nnti xjadi
Contohnya :

Off kan fon korg . biarkn selame 5 saat . kemudian tekan butang ' c ' dan jgn lepaskan . sambungkan ke pc korg menggunakan USB Cable . .
Setelah disambungkan . tunggu sehinnga ad respon pada FAR Manager tu ..


Kemudian dye akn minx korg tukar certificate dari RED ke BROWN . . tukarkan aje dgn menekan OK
setelah siap . korg akn nmpk ada ' ifs ' , ' card ' , ' tpa ' dan sbginye . .
masuk ke

ifs --> setting --> camera

dan pastekan file ini --> camdriver0.dat <-- Klik disini untuk Download
replace aje camdriver0.dat yang lama tu dgn camdrivero.dat yang ni . .
setelah setel . tekan ( F10 ) untuk Quit . . dan kemudain , on kan phone korg

* Sekiranya fon korg tak hidup . check baterinya ( maybe dah low ) atau tanggalkan baterinya selama 5 saat dan kemudian pasangkannya balik dan on kan fon korg
* Test video camera korg dan insya-Allah korg akan nampak perubahan kualitinya setelah file yang dirakam tu telah di saved . .

Ape yang berubah ? ?
* fps kamera korg akn bertambah dari 15fps/sec. kepada 25fps/sec.
* size video korg juga akan meningkat ( 1 min. = 4MB ) [ Anggaran Purata Sahaja ]
   sedangkan size recording yang asal hanya ( 1 min = 1MB ) [ Anggaran Purata Sahaja ]

Berita baik kepada para-pengguna yang menggunakan fon yang sama dgn aku ( w995 )
Korg tau tak bahawa kamera korg boleh di-upgrade lagi ?
Aku hanya menggunakan driver RODRIGUEZ HDX 3.0 ( Klik pada nama driver disebelah untuk Download )

Ape kelebihan driver ini ?
Disini aku tunjukkan contoh gamba sebelom fon aku diupgrade . .




Dan ni hasilnya setelah kamera itu diupgrade :





Cara-caranya : Sama seperti mengupgrade k800i diatas . tetapi w995 tidak boleh mggunakan XS++ . w995 hanya boleh diupgrade menggunakan Far Manager sebab w995  merupakan fon SE platform A2 DB3210
untuk mendapatkan keterangan lebih lanjut tentang dimana hendak pastekan file Camdriver0.dat ini . sila bace INFO.txt didalam file RODRIGUEZ HDX 3.0

Spesifikasi Camdriver ini :
Gambar yang diambil menggunakan resolusi 8.1 MP  mampu mencecah sehingga 5MB !
manakala yang menggunakan resolusi 5 MP mampu mencecah sehingga 2MB !
2 MP pula mampu mencecah sehingga 1.5MB !
dan VGA (640x480) pula mampu mencecah sehingga 200kb

* Tiada function ' Automatic Flashlight ' di driver ini . Hanya teradpat function 'On Flash' dan 'Off Flash'       sahaja
* Function 'Night Mode' dalam video recording juga telah diganti dengan function 'CIF (352x288 & 25fps) Recording Resolution' . Sekiranya function ini dihidupkan . w995 akan merakam video resolusi 352x288 px dengan kelajuan 25fps/sec. dan sekiranya dimatikan . w995 akan merakam video seperti biasa iaitu 320x240 px dengan kelajuan 30fps/sec.
* Kawalan ISO dengan hanya menggunakan butang kiri untuk mengurangkan ISO dan butang kanan untuk menambahkan ISO . ISO pada 0.0 ialah ISO 200
* Sekiranya korg menggantikan file en.lng yang baru ini dengan yang lama . Label kamera pada menu w995 korg akan bertukar kepada Cyber-Shot

Itu je function yang boleh aku jelaskan . Sebenarnya banyak lagi . Tapi aku cerita sikit2 dulu sebagai pengenalan kepada korg

Selamat Mencuba !

* Sekiranya korg masih blur dengan instruction tu . korg boleh layari Youtube untuk Tutorial 

sebarang pertanyaan sila hubungi aku di Facebook / Myspace sahaja  

Wednesday, 16 March 2011

Attention to Sony Ericsson User ! !

Bagi pengguna Sony Ericsson . tahukah korg bahasa handset Sony Ericsson ni pun boleh di-upgradekan mcm handset Nokia ?
Mungkin korg akn tertanye2 'mcm mane pulak boleh upgrade phone ni' sdgkn Sony Ericsson bukanlah phone yg mggunakan teknologi Symbian . Hanya ad dlm beberapa phone Sony Ericsson je yg mggunakan system Symbian OS ni.
Antaranya ialah Sony Ericsson W960i & Satio 12.1MP (mungkin ad lagi kot, tp ni jela yg aku tau)
bagi pengguna Sony Ericsson Platform DB2020 , DB3150 dan DB3210 . kali ni aku akn tnjukkan care mcmmaner nk upgrade phone korg . .
Setelah diupgrade phone korg . beginilah hasilnya

 
W995a yg sudah diupgrade - flash menu & camera
dan
 
k850i yg sudah diupgrade - flash menu sahaja

Cara2 nye ? Mudah Sahaje . mula2 Download SE USB FLASH DRIVER dan install ikut spesification pc korg . kemudian download FAR Manager SEFP 32Bit Disini . ( Klik pada perkataan yg dihighlight tu ) . Lepas Setel download . bukak Far.exe

FAR Manager SEFP 32bit.rar --> Far Manager SEFP2 32Bit --> Far.exe

Setelah itu . korg akn nmpk mcm ni . .


tekan ALT+F1 untuk teruskan dan beginilah rupenye nanti . .


tekan ' 0 ' utk SEFP2 dan kemudian tekan ' Connect '
Ikut arahan yg ditetapkan . jgn main sambung fon kat wayar USB sesuke hati saje . nnti xjadi
Ni aku bagi panduan camne nk sambungkan USB ke fon . .


Off kan fon korg . biarkn selame 5 saat . kemudian tekan butang ' c ' dan jgn lepaskan . sambungkan ke pc korg menggunakan USB Cable . .
Setelah disambungkan . tunggu sehinnga ad respon pada FAR Manager tu ..


Kemudian dye akn minx korg tukar certificate dari RED ke BROWN . . tukarkan aje dgn menekan OK
setelah siap . korg akn nmpk ada ' ifs ' , ' card ' , ' tpa ' dan sbginye . .
Untuk memasukkan flash theme tadi . letakkan file tersebut di

tpa --> preset --> system --> desktop --> flash

paste kan flash theme korg ( letak file *.swf sahaje, bukan *.thm ) disitu . .
carenye disini


tekan Quit ( F10 ) dan tanggal terus wayar USB tu . tunggu lime saat dan hidupkan fon korg
kalau fon korg tak mau hidup . tanggalkan baterinya utk 5 saat dan kemudian pasang balik . .
files *.thm tu korg boleh letakkan didalam folder theme di memory card korg . dan cube apply-kan nya
Insya-Allah berjaya . .
 
ini ade sedikit flash theme yg aku upload untuk korg mencube
download di sini --> DB3210 Flash Theme


Selamat Mencube dan Ingat ! ! ! ! ! !
HATI2 SEMASA MGGUNAKAN FAR MANAGER NI . KALO  KORG TERSILAP LANGKAH . .
HANDSET KORG MUNGKIN TIDAK BERNYAWA LAGI ATAUPUN ROSAK PADA SISTEM2 TERTENTU ! !

- utk sebarang pertanyaan . sila hubungi aku di Facebook / Myspace sahaja . .

Tuesday, 15 March 2011

ESOK AKU KEJE ! ! ! LAGI ! ! !



ni la saat yg paling ak mnyampah . pegi keja
ari ari keja . lalalala . bosan dgn keja . lalalala . itu baru kerja~~

alangkah indahnye idup kalo kite hidop kat dunie ni xperlu bkerja
duit tu dtg kat kite bergolek2 je . tp tu sume mimpi yg xkn jd realiti
jd . trpkse la jugak pegi keje walaupun dgn niat xrela ni
ak trpkse relakan hati ak ni . ikhlas kn diri tuk bkerja sbgi cashier
arap2 xjumpe customer yg bajet cun tp mcm (tutt~~) . tergedik2
last2 xbeli ape pun . . lg tambah terbakar bile dye cakap yg dye dtg nk tengok2 je
dah test mcm2 pastu bru ckp cmtu ? ? perghhh ! ! ! tensionnye keje ni . .
ape2 hal pun . jadikan hari ni lebih elok dri smlm dan jdikan esok lebih elok dri harini
bak kate dr fadzilah kamsah . .

Hantu Kak Limah Balik Rumah

korg pnah tgok x cite Hantu Kak Limah Balik Rumah ? bg yg dah pnah tgok tu . cite ni best kan ? ?
ni ad serba sdikit cite la yg ak nk cite psl Hantu Kak Limah Balik Rumah ni


kdg2 ak rase sronok pulak biler tgok video ni . xtau la pehal . maybe sbb tarian dye yg agk xsnonoh tu la kot
btw . dlm byk2 part dlm cite Hantu Kak Limah Balik Rumah . part ni la yg pling sronok ak tgok . siap ak rakam lg . .

cite Hantu Kak Limah Balik Rumah ni merupakan salah satu cite bagi ak yg kalo tgok ulang2 . xkn bosan kott . xmcm cite Spongebob . kalo ari2 ulang aje . naik muak pun ad . . :(
komen ak trhadap cite ni . . cite ni mmg best . rugi kalo sape xtengok . . bg yg xpenah tgok cite ni
dptkn DVD cite ni kat pasaran . beli yg ori tau ! jgn beli yg cetak rompak sbb kdg2 yg cetak rompak ni kualiti dye terok . kdg2 gamba pun sangkut2 . . :p