Wednesday, 16 March 2011

Attention to Sony Ericsson User ! !

Bagi pengguna Sony Ericsson . tahukah korg bahasa handset Sony Ericsson ni pun boleh di-upgradekan mcm handset Nokia ?
Mungkin korg akn tertanye2 'mcm mane pulak boleh upgrade phone ni' sdgkn Sony Ericsson bukanlah phone yg mggunakan teknologi Symbian . Hanya ad dlm beberapa phone Sony Ericsson je yg mggunakan system Symbian OS ni.
Antaranya ialah Sony Ericsson W960i & Satio 12.1MP (mungkin ad lagi kot, tp ni jela yg aku tau)
bagi pengguna Sony Ericsson Platform DB2020 , DB3150 dan DB3210 . kali ni aku akn tnjukkan care mcmmaner nk upgrade phone korg . .
Setelah diupgrade phone korg . beginilah hasilnya

video 
W995a yg sudah diupgrade - flash menu & camera
dan
  video
k850i yg sudah diupgrade - flash menu sahaja

Cara2 nye ? Mudah Sahaje . mula2 Download SE USB FLASH DRIVER dan install ikut spesification pc korg . kemudian download FAR Manager SEFP 32Bit Disini . ( Klik pada perkataan yg dihighlight tu ) . Lepas Setel download . bukak Far.exe

FAR Manager SEFP 32bit.rar --> Far Manager SEFP2 32Bit --> Far.exe

Setelah itu . korg akn nmpk mcm ni . .


tekan ALT+F1 untuk teruskan dan beginilah rupenye nanti . .


tekan ' 0 ' utk SEFP2 dan kemudian tekan ' Connect '
Ikut arahan yg ditetapkan . jgn main sambung fon kat wayar USB sesuke hati saje . nnti xjadi
Ni aku bagi panduan camne nk sambungkan USB ke fon . .

video

Off kan fon korg . biarkn selame 5 saat . kemudian tekan butang ' c ' dan jgn lepaskan . sambungkan ke pc korg menggunakan USB Cable . .
Setelah disambungkan . tunggu sehinnga ad respon pada FAR Manager tu ..


Kemudian dye akn minx korg tukar certificate dari RED ke BROWN . . tukarkan aje dgn menekan OK
setelah siap . korg akn nmpk ada ' ifs ' , ' card ' , ' tpa ' dan sbginye . .
Untuk memasukkan flash theme tadi . letakkan file tersebut di

tpa --> preset --> system --> desktop --> flash

paste kan flash theme korg ( letak file *.swf sahaje, bukan *.thm ) disitu . .
carenye disini


tekan Quit ( F10 ) dan tanggal terus wayar USB tu . tunggu lime saat dan hidupkan fon korg
kalau fon korg tak mau hidup . tanggalkan baterinya utk 5 saat dan kemudian pasang balik . .
files *.thm tu korg boleh letakkan didalam folder theme di memory card korg . dan cube apply-kan nya
Insya-Allah berjaya . .
 
ini ade sedikit flash theme yg aku upload untuk korg mencube
download di sini --> DB3210 Flash Theme


Selamat Mencube dan Ingat ! ! ! ! ! !
HATI2 SEMASA MGGUNAKAN FAR MANAGER NI . KALO  KORG TERSILAP LANGKAH . .
HANDSET KORG MUNGKIN TIDAK BERNYAWA LAGI ATAUPUN ROSAK PADA SISTEM2 TERTENTU ! !

- utk sebarang pertanyaan . sila hubungi aku di Facebook / Myspace sahaja . .

No comments:

Post a Comment